Skip to main content

Jak prawidłowo jeść sushi? Etykieta i technika jedzenia sushi

1 komentarz

Japonia to kraj, w którym rytuały odgrywają bardzo ważną rolę. Wiele spośród nich dotyczy spożywania posiłków, w tym również coraz popularniejszego w naszym kraju sushi. Nie należy jednak obawiać się popełnienia gafy podczas konsumpcji tego dania - związane z jego jedzeniem zasady etykiety są niezwykle proste i łatwe do zapamiętania.

Czy jedzenie sushi jest zdrowe?

O jakich zasadach savoir-vivre należy pamiętać przy samodzielnym przyrządzaniu sushi?

Sushi można spożyć w wyspecjalizowanym lokalu, zamówić do domu lub przyrządzić samodzielnie. Jeżeli zdecydujemy się na to ostatnie rozwiązanie - musimy zaopatrzyć się w idealnie świeże składniki. W sytuacji, gdy nie mamy takiej możliwości, lepszym wyborem będzie skorzystanie z usług restauracji sushi. Jak podkreśla autor artykułu Czy sushi jest zdrowe? Poznaj właściwości sushi i odkryj jego zdrowotny potencjał, spożywanie potrawy pochodzącej ze sprawdzonego źródła nie tylko jest w dobrym tonie, lecz również pozwala nam (i naszym gościom) uniknąć ryzyka zatrucia.

Jak jeść sushi z sosem sojowym?

W restauracji sushi może nam zostać podany sos sojowy. Z jego użyciem również wiążą się pewne reguły etykiety -  znajdziemy je na stronie, opisującej,  jakie dodatki i składniki do sushi  stosowane są obecnie najczęściej. Uważać należy już przy nalewaniu sosu sojowego do miseczki - jego poziom powinien sięgać połowy jej wysokości. Skraj rolki należy zanurzać we wspomnianym naczyniu tak, by nie dopuścić do kontaktu jego płynnej zawartości z ryżem. Nie należy też mieszać sosu sojowego z innymi dodatkami (wasabi, marynowanym imbirem).

Czy sushi można jeść palcami?

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca - mieszkańcy wschodniej Azji, w odróżnieniu od Europejczyków, nie widzą niczego złego w takim sposobie spożywania potraw. Trzeba przy tym pamiętać, by wcześniej umyć ręce — w serwującej sushi restauracji zostanie nam w tym celu podany specjalny ręcznik. Oczywiście osoby, które potrafią posługiwać się pałeczkami, mogą skorzystać właśnie z nich, jednak nie jest to absolutnie niezbędne. Złamaniem zasad japońskiej etykiety będzie natomiast użycie podczas jedzenia sushi noża i widelca.

Jakie składniki warto dać do sushi?

Jakie zasady obowiązują przy jedzeniu sushi pałeczkami?

Skoro wspomniano już o pałeczkach - posiłek w lokalu serwującym sushi może być świetną okazją do nauki posługiwania się nimi. Wbrew pozorom nabycie tej umiejętności nie wymaga specjalnie długiego treningu, warto jednak pamiętać - nawet na etapie pierwszych prób - o podstawowych zasadach etykiety. Przede wszystkim do jedzenia używa się obu końców tych przyrządów: grubsze służą do nakładania jedzenia ze wspólnego talerza, cieńsze - do podawania rolek do ust. Pałeczkami nie należy też machać, pocierać ich o siebie, krzyżować ich lub wbijać na nie kawałków sushi.

Czy sushi można dzielić na kawałki?

Zasady japońskiej etykiety nakazują, by każdą rolkę sushi traktować jak stworzoną przez kucharza kompozycję smaków - w wyjątkowo złym tonie jest więc dzielenie jej na kawałki. Wypychanie ust, związane z takim podejściem do jedzenia tej potrawy, może wydawać nam się nieeleganckie, jednak jest ono całkowicie dopuszczalne w kulturze Kraju Kwitnącej Wiśni.

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz czeka na zatwierdzenie (jest widoczny tylko dla Ciebie).
    Marek · 2 miesięcy temu
    Jako wielki fan sushi, który cały czas zamawia sushi na wynos w Krakowie -  jestem zachwycony tym artykułem, który tak dokładnie i zrozumiale wyjaśnia etykietę oraz techniki jedzenia sushi. Zawsze uważałem, że jedzenie sushi to coś więcej niż tylko spożywanie ryby i ryżu; to cała ceremonia, która wymaga odpowiedniego szacunku i zrozumienia. W pełni zgadzam się z podkreśleniem znaczenia spożywania sushi z idealnie świeżych składników. To prawda, że jakość składników ma ogromny wpływ na doświadczenie kulinarne. Również kwestia używania sosu sojowego, wasabi i marynowanego imbiru zasługuje na uwagę. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak łatwo jest zepsuć smak delikatnej potrawy przez nadużycie tych dodatków. Cieszę się, że artykuł podkreśla, iż sushi można jeść palcami, co jest tradycyjnym sposobem konsumpcji w Japonii. To pokazuje, że sushi nie jest tylko jedzeniem, ale również doświadczeniem, które łączy nas z bogatą kulturą Japonii.